Taideviikko

 
taideviikko Riihimäellä 11.-20.9.2009

 
 

TAIDE VALLOITTI RIIHIMÄEN!

Ensimmäinen ARS HÄME –taideviikko Riihimäellä 11.-20.2009 onnistui odotusten mukaisesti.

Se toi kaupunkiin taideteoksia, taidenäyttelyitä, työpajoja, taideseminaarin ja poikkitaiteellisen yhteisöperformanssin, ja sai keskustelun viriämään taiteen merkityksestä elämässä, arjessa ja ympäristössä.  

Viikolla nähtiin teoksia sekä näyttelyissä että kaupunkikeskustassa, pidettiin lukuisia työpajoja ja taideseminaari aiheenaan Muuttuva kaupunkikuva. Viikon kruunasi poikkitaiteellinen yhteisöperformanssi Punainen Hirvi.

Kiitos kaikille taideviikon innostuneille toteuttajille ja auttavaisille henkilöille kuin myös tapahtumiin osallistuneille!

TAPAHTUMAN TEEMA: MUUTTUVA KAUPUNKIKUVA

Hämeen taidetoimikunnan ja Ars-Häme ry:n kokoamaan taideviikkoon osallistui taiteilijoita ja kulttuuritoimijoita sekä taiteen aktiivikuluttajia lähialueilta kuin myös muualta Suomesta ja ulkomailta.

Paikallisia asukkaita tapahtuma sai jonkin verran liikkeelle mm. työpajoihin. Riihimäkeläiset ihmettelivät ulkoteoksia ja useat lehtijutut tapahtuman eri osista kertoivat laajasti, mistä nyt oikein on kysymys. Taide- ja kulttuuriväen kahvipöytäkeskustelujen lisäksi keskustelua teoksista virisi virastojen käytävillä ja taukopaikoilla rakennuksilla.

Yhteistyö taideviikon suunnittelussa ja toteutuksessa toimi mainiosti. Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto (SKjL), Riihimäen Kuvataiteilijat ry, yksittäiset taiteilijat ja talkoolaiset kauempaakin tekivät taideviikosta totta. Riihimäen kaupungin toimintapisteet, mm. taidemuseo, kansalaisopisto, tekninen virasto ja monistamo osallistuivat tapahtuman toteutukseen.

Sosiaalikehitys Oy:n Nyt tapahtuu –hanke tuki tapahtumaa merkittävästi. Voimalan omistaja YIT antoi turbiinihallit taideviikon käyttöön ja tilan jatkokäyttöä mietitään yhdessä taiteilijoiden kanssa. Myös muita uusia yhteistyömuotoja syntyi, mm. osa työpajoista jatkaa uusissa yhteyksissä myöhemmin.

Tapahtuman eri osista saatu palaute on ollut poikkeuksetta positiivista. Sekä osallistujat että yhteistyökumppanit ovat olleet tyytyväisiä. Ainoastaan päiväaikaan järjestettyjen työpajojen osallistujamäärät jäivät kovin pieniksi: kertaluontoisesti toteutettujen pajojen markkinointi ei ollut riittävää eikä tavoittanut paikallisia asukkaita.

Taideviikon tukikohta Voimala kiinnosti kävijöitä ja toimi hienona näyttämönä yhteisöperformanssille.

Kansainvälinen yhteistyö lähti heti käyntiin. Uusia kontakteja syntyi ja ulkomaiset vieraat toivovat pääsevänsä mukaan myös seuraavaan tapahtumaan.

VOIMALA AVASI OVENSA VIIKOKSI

Riihimäen kaupunkikuvaan kiinteästi kuuluva vanha Voimala oli taideviikon keskeinen tapahtumapaikka. Luovalle toiminnalle paikka olisi jatkossakin ihanteellinen: Voimalan rouheat seinät ja katedraalimainen akustiikka luovat esityksille huikean areenan. Yleisöllä oli erinomainen tilaisuus tutustua YIT:n omistamaan tilaan ennen kuin sen käytöstä tulevaisuudessa päätetään.

 
 
 
 


lue lisää >

Punainen Hirvi

PUNAINEN HIRVI -yhteisöperformanssi kolmena iltana Voimalassa: musiikkia, kuvia, tulta ja tunnelmaa.

Urban Spaces workshop kokoontuu

Urban Spaces työpaja kokoontuu ennen kaupungille jalkautumista.

Lumipalloa Telluskujalla

Japanissa, Espanjassa, Andorrassa ja Joensuussa kiertänyt Lumipallo-projekti Riihimäellä Telluskujalla

Kuvassa Anne Pehkonen ja virkkaajia

LUMIPALLO - SNOWBALL - INTERNATIONAL ART PROJECT- Anne Pehkosen avoin performanssi ilmastonmuutoksen vuoksi on kiertänyt Kiotossa, Barcelonassa, Andorrassa, Joensuussa ja nyt Riihimäellä. Kymmenen vuoden päästä lumipallo luovutetaan ilmastonmuutos konferenssin osallistujille.